“Ik vind het leuk dat ik met mensen uit de hele wereld kan praten”

Lotte

Tweetalig onderwijs was voor Lotte Olthof (VWO 5) de belangrijkste reden om voor het Haarlemmermeer Lyceum te kiezen. Engels is superbelangrijk in haar leven. Door haar hobby’s, maar ook om haar toekomstdromen waar te maken. De wereld rondreizen en werken in het buitenland is waar haar ambitie ligt.

Lotte: “Mijn hobby’s zijn lezen, schrijven en muziek luisteren. Zodra ik klaar ben met mijn huiswerk duik ik in een boek. Ik houd van klassieke literatuur en fantasy. Daarnaast lees ik veel op wattpad.com, een website voor amateurschrijvers. Zelf schrijf ik ook. Meestal verhalen, soms poëzie. Vorig jaar in de derde klas heb ik een Engels gedicht geschreven voor geschiedenis. Ik kreeg er een tien voor. De docent heeft mijn gedicht zelfs laten zien op de open dag, om aan te tonen hoe veel je met TTO kunt bereiken. Schrijven zou ik later wel willen doen als bijbaantje. In de eerste plaats wil ik naar het UCR (University College Roosevelt) in Middelburg om cognitieve wetenschappen te studeren. Daarna wil ik in een laboratorium gaan werken.”


“Ik wil de wereld rondreizen om mensen te helpen met de kennis die ik heb”


Communiceren zonder grenzen

“Het tweetalige onderwijs is the main reason waarom ik voor het Haarlemmermeer Lyceum heb gekozen. Ik wist van tevoren dat ik er veel aan zou hebben. De wereld is zo internationaal, dat je eigenlijk niet zonder Engels kunt. Zelf zit ik veel op internet en ik vind het enorm leuk dat ik zonder grenzen met mensen uit de hele wereld kan praten. Daardoor heb ik nu vrienden in Amerika, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Australië en Duitsland. Ik wil stage gaan lopen in China en Japan. En later – wanneer ik eenmaal genoeg geld heb – ga ik de wereld rondreizen. Om mensen te helpen met de kennis die ik heb.”

TTO voor iedereen

“Toen ik hier kwam vond ik mijn Engels niet echt geweldig. Maar de lessen kon ik gelukkig goed volgen. Het enige vak waar ik moeite mee had was biologie. Ik had zoiets: waar gáát dit over? Vooral toen het over ecosystemen ging, was ik echt lost! Toch denk ik dat iedereen TTO kan doen. Het belangrijkste wat je moet hebben is de wil om te leren. Als je er echt voor gaat, kun je het. Tv-kijken kan je helpen om je Engels te verbeteren. Vooral omdat je dan verschillende accenten leert herkennen en begrijpen. Onder de docenten zijn ook een aantal native speakers. Ze komen uit Engeland, Canada en Amerika. Daardoor leer je ook op school veel variaties en accenten.”


“Vroeger haalde ik negens zonder te leren. Nu moet ik aan de bak voor een goed cijfer”


Ambitie

“Op het Haarlemmermeer Lyceum heb ik een grote groei doorgemaakt. Of het aan de school ligt weet ik niet, maar ik ben veel ambitieuzer geworden. Mijn leven heb ik voor een deel al gepland. Ik heb mezelf doelen gesteld die ik wil behalen. Zo wil ik het hebben en daar ga ik voor!”

< Terug naar het overzicht