“De eerste paar seconden ben ik zenuwachtig, daarna komen de woorden vanzelf”

Isabella

Isabella kwam binnen op de MAVO als een verlegen meisje. In de derde begon ze haar talent te ontdekken. En nu – in 6 VWO van het Dalton – is ze opgebloeid tot een volleerd spreekster. Ze geeft speeches voor meer dan 1000 mensen. Veel leerde ze tijdens het vak retorica, dat je in de daluren kunt volgen.

Isabella: “Op mijn allereerste schooldag was ik te laat. De les was al begonnen en daar kwam ik binnen. Ik was ook nog eens vreselijk verlegen. Gelukkig kwam ik bij een vriendinnetje van de basisschool in de klas. Toen ik eenmaal in de gaten kreeg dat mijn klasgenoten leuk waren, begon ik me thuis te voelen.”

Sterke mening

“Sinds de derde klas ben ik erg veranderd. Ik ben minder verlegen. Dat komt onder andere door de lessen waarin we onze mening moesten delen. Zoals Nederlands, waarvoor je weleens een betoog moest schrijven en voor de klas moest voordragen. Bij Engels hielden we ook regelmatig korte presentaties. Ik kwam erachter dat ik een heel sterke mening heb die ik ook durf te uiten. Bovendien vond ik het erg tof om te zien hoe mensen overtuigend kunnen praten. Oprah Winfrey is mijn grote voorbeeld. Ik keek altijd naar haar op tv, zelfs toen ik nog amper Engels verstond.”

Leren debatteren

“Binnen het Dalton-onderwijs kun je in de daluren speciale vakken volgen die buiten de vaste lessen vallen. Toen ik zag dat er een les retorica bestond, besloot ik een kijkje te nemen. Ik wilde zien hoe zo’n les eraan toe gaat, hoe mensen praten. Het was helemaal niet mijn bedoeling om er te blijven hangen, maar toch gebeurde dat. De eerste twee maanden heb ik geen woord gezegd. Ik was alleen maar onder de indruk van de zelfverzekerde types die debatteerden en speeches hielden.”

“Toen ik mijn eerste speech voordroeg was iedereen verbluft”

Succes op YouTube

“Een paar dagen voor mijn eerste debat waren de aanslagen in Parijs. De docent vroeg wie hierover zijn mening kwijt wilde in een speech. Ik zei niets, maar toch zat ik die middag te schrijven. Toen ik mijn speech voordroeg was iedereen verbluft. Ik heb toen mijn speech nog een keer voordragen voor de camera. Door dat filmpje is het balletje gaan rollen. Het kwam op YouTube waardoor veel mensen het filmpje zagen en deelden. Toen er een oproep kwam voor een speechwedstrijd, schreef ik me in. Als onderwerp koos ik mijn kijk op het onderwijs. Deze speech heb ik uiteindelijk ook voorgedragen voor meer dan 1000 mensen op een onderwijscongres.”

“Op school heb ik technieken geleerd om goed te spreken”

Speechen in de praktijk

“De eerste paar seconden dat ik op het podium sta, ben ik heel zenuwachtig. Daarna komen de woorden vanzelf. Op school heb ik technieken geleerd om goed te spreken. In de les worden je speeches gefilmd en daarna kijken we ze terug om te zien wat beter kan. Voordat ik een speech moet doen kijk ik meestal ook even naar andere speeches van grote namen, zoals president Obama.”

Toekomst

“Later zou ik het liefst geneeskunde gaan studeren, zodat ik kinderarts kan worden. Maar soms twijfel ik ook, omdat ik het speechen ook heel leuk vind en ik me afvraag wat ik hiermee zou kunnen doen in de toekomst.”

Wil je Isabella zien speechen? Bekijk dan dit filmpje: