‘Later wil ik schrijver worden’

Thijs

Thijs Brouwer (HAVO/VWO 2) gaat fluitend naar school. Hij weet ook al precies wat hij later wil worden. Schrijver! Daarom volgt hij het studium excellentie-vak Creatief Schrijven. Die keuzevakken tijdens de daluren vindt hij een van de leukste dingen op school.

Thijs: “Na zeven-en-een-half jaar basisschool was ik wel toe aan iets nieuws. Toen ik voor het eerst naar de Zuidrand ging, was ik daarom ook helemaal niet zenuwachtig. De school zit in een mooi gebouw en de docenten zijn aardig. Ook de lessen vind ik leuk. Vooral de studium excellentie-vakken. Je hebt dan de vrijheid om te kiezen wat je echt interessant vindt. Vorig jaar koos ik voor ‘Insectentuin’. Achter de school maakten we een tuintje met struiken, plantjes en een insectenhotel. Daarmee probeerden we de omgeving wat groener te maken. Chinees vind ik ook een interessant vak. Ik heb ook gehoord dat Mandarijn een van de meest gesproken talen ter wereld is, dus het lijkt me handig om te leren.”

‘Op dit moment ben ik samen met een goede vriend een verhaal aan het schrijven’

Creatief schrijven

“Sinds vorig jaar volg ik ook het vak Creatief Schrijven. Later wil ik namelijk schrijver worden. Eerst was het mijn droom om journalist te worden, want mijn vader was dat ook. Totdat ik steeds meer verhalen ging bedenken en merkte dat ik dat nog leuker vind. Tijdens de les krijgen we vaak een thema waarover we een verhaal of gedicht moeten schrijven. De docent legt dan eerst goed uit hoe je dat aanpakt. We beginnen bijvoorbeeld met het maken van een woordweb, waarbij we zo veel mogelijk woorden opschrijven die bij het thema passen. Op dit moment ben ik samen met een goede vriend een verhaal aan het schrijven.”

‘Meestal krijgen we een kwartiertje uitleg, de rest van de tijd werken we zelfstandig’

Engelse bestseller

“Nederlands is een van mijn betere vakken. Spelling vind ik leuk en ik hou van lezen. Daarom ben ik ook blij met de daluren. Naast de studium excellentie-vakken gebruik ik die tijd ook vaak om te lezen. Meestal lees ik Engelse boeken en mijn favoriete genre is fantasy. Ik ben nu bij deel vijf van Harry Potter. Als ik later een boek ga schrijven, wil ik dat het liefst in het Engels doen. Misschien ga ik na de middelbare school wel Engels studeren. Of ik vraag hulp van een Engels persoon, die mijn Nederlandse versie kan vertalen. Ik hoop dat ik later een schrijver word die veel boeken verkoopt en een bestseller op mijn naam heeft staan!”

Leren volgens eigen planning

“Elke ochtend sta ik rond zeven uur op en dan ga ik ontbijten. Daarna fiets ik in tien minuutjes naar school. Tijdens een les krijgen we meestal een kwartiertje uitleg, de rest van de tijd werken we zelfstandig. Daardoor heb ik mijn huiswerk vaak al af. De manier van werken in het Dalton-onderwijs was ik al gewend, omdat ik op een Montessori basisschool heb gezeten. Daar werkten we ook met een eigen planning. School gaat me makkelijk af. Ik heb een vriendengroep van vijf jongens en ook de rest van de klas is leuk. Iedereen kan het goed met elkaar vinden.”