“Mijn doel is meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio”

Bogusia

Hoe combineer je je topsportcarrière met school? Turnster Bogusia Rossen koos voor de Topsport Talentenschool op het Haarlemmermeer Lyceum. Met een rooster van dertig uur training en schoolwerk op HAVO-niveau draait ze overuren. Maar Bogusia heeft alles over voor haar ultieme doel: schitteren op de Olympische Spelen in Tokio.

Bogusia: “Op mijn achtste ging ik op turnen. Een vriendin deed het en ik ging een keer mee om te kijken of het ook wat voor mij was. Ik vond het leuk en werd steeds iets beter. Veel mensen zeiden dat ze talent in mij zagen. Ik heb een speciale test gedaan om te bewijzen dat ik inderdaad talent heb.”

“Met mijn LOOT-status kreeg ik in 2016 twee weken vrij voor het EK”

LOOT-status

“Nu zit ik in de derde van de HAVO en train ik dertig uur in de week. Daardoor mis ik regelmatig lessen en volg ik een speciaal rooster. Sommige lessen volg ik met een andere klas en als mijn eigen klas gym heeft haal ik een les in. Ik heb voor het Haarlemmermeer Lyceum gekozen omdat ik oudere turnmeisjes kende die op deze school zaten. Zij vertelden dat het hier leuk en goed geregeld is. Om toegelaten te worden tot de school moet je een LOOT-status hebben. Die krijg je bijvoorbeeld als je - zoals ik - bij Jong Oranje hoort. Met die status kun je vrijstellingen krijgen. Daardoor was het voor mij mogelijk om in juni 2016 twee weken vrij te krijgen om mee te doen aan het EK.”

Strakke planning

“Op dinsdag en donderdag train ik van ’s ochtends half acht tot half elf. Om elf uur heb ik school en volg ik de lessen. Van vier tot half acht ben ik weer in de turnzaal te vinden. Daarna ga ik naar huis om te eten en zo veel mogelijk huiswerk te maken. Op vrijdag heb ik eerst school en daarna train ik van een uur tot vijf uur. In het weekend probeer ik ook zo veel mogelijk huiswerk te maken. Een Dalton-school is voor mij een groot voordeel, omdat ik zelf kan plannen.”

“Soms is het zwaar, maar ik heb het over voor mijn sport”

Motivatie

“Voor vriendinnen heb ik weinig tijd en het schoolkamp sla ik meestal over, omdat ik mijn trainingen niet mag missen. Soms is het zwaar, maar ik heb het over mijn sport. Twee meisjes uit mijn turngroepje zijn al naar de Olympische Spelen in Rio geweest. Het is heel vet om je teamgenoten op de Spelen te zien staan. Dat motiveert mij enorm! Mijn doel is: meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio! Net als de Russische Alia Moestafina. Zij is mijn grote voorbeeld!”