“Als je het Engels elke dag oefent, pik je het vanzelf op”

Valentine

Valentine van Breda (12) zit in de eerste klas HAVO/VWO van het TTO (tweetalig onderwijs) op het Haarlemmermeer Lyceum. Elke dag fietst ze van Hillegom naar locatie Baron de Coubertin. Patholoog wil ze later worden. Het liefst in het buitenland.

Valentine: “Later wil ik iets gaan doen met biologie. Het is mijn droom om patholoog te worden. Vroeger wilde ik dierenarts worden, ik ben namelijk dol op dieren. Thuis zijn we met z’n zessen; ik heb twee oudere broers en een zus. Niemand vindt biologie echt leuk, maar ik wel! Laatst vloog er bij ons thuis een vogeltje tegen het keukenraam. Het was overleden en ik heb het toen ontleed, ik vind dat heel interessant.”

Naar het buitenland

“Als patholoog kun je in Nederland prima je brood verdienen. Maar mijn doel is om naar het buitenland te gaan. Daar vind je de echt grote banen waar je veel mee verdient. Bij mij in de buurt was een middelbare school om de hoek, maar ik koos toch voor het Haarlemmermeer Lyceum. Het is gewoon een superleuke school en je kunt er tweetalig onderwijs volgen. Als je een goede baan in het buitenland wilt is het slim om goed te worden in Engels.”

“Als je een goede baan in het buitenland wilt is het slim om goed te worden in Engels”

Zo veel mogelijk in het Engels

“Op de allereerste schooldag werden we in het Engels welkom geheten in de aula. Iedereen kreeg een zakje waarin dingen zaten met een betekenis. Zoals een gum en een doosje Smarties. In de klas was het de bedoeling dat je zo veel mogelijk Engels praatte en als je het niet begreep moest je je hand opsteken. Dat is nu nog steeds zo. In het begin was ik bang om fouten te maken, maar ik merk dat dat steeds minder wordt. Ik durf steeds meer te zeggen in de klas. Als je het Engels elke dag oefent en herhaalt, pik je het vanzelf op, zelfs al spreek je maar drie woorden als je begint. De docenten zijn vrolijk en aardig. Als je het niet snapt, leggen ze het gewoon nog een keer uit.”

“Als ik iemand zie staan die me wel aardig lijkt, maak ik een praatje”

Nieuwe vrienden

“Afscheid nemen van de basisschool vond ik aan de ene kant jammer. Tegelijkertijd had ik zin om nieuwe mensen te leren kennen. De meesten hebben hier nog wel wat vrienden van de basisschool, dat geeft een veilig gevoel. In de pauze spreek ik ook vaak nog af met mensen van mijn oude school.”

“Als ik iemand alleen zie staan die me wel aardig lijkt, ga ik daar op af en maak ik een praatje. Natuurlijk is dat best spannend, want je weet natuurlijk nooit hoe diegene gaat reageren. Daarom probeer ik van tevoren een beetje in te schatten wat voor type het is. Ik ben nu ook aangesloten bij een groepje meiden die elkaar al kenden van de basisschool. We appen en kletsen veel, heel gezellig! Eigenlijk gaat iedereen hier leuk met elkaar om. Niemand wordt buitengesloten. Ik ben echt blij dat ik voor deze school heb gekozen!”