“In de praktijk heb je Engels bijna altijd nodig”

Dylan

Dylan Hoogeboom (HAVO 3) weet nog niet precies wat hij wil worden. Maar één ding weet hij wél: als je TTO (tweetalig onderwijs) hebt gedaan, sta je 1-0 voor. Engels is eenmaal een wereldtaal die je niet kunt vermijden. Naast veel Engels spreken, leert hij op school van alles over licht en geluid. Laat de schoolfeesten maar aan Dylan over!

Dylan: “In groep acht ontdekte ik dat er tweetalig onderwijs (TTO) bestaat. Het sprak mij direct aan, omdat het een extra uitdaging biedt. Engels is overal, je kun het niet vermijden. Het is een echte wereldtaal. Als je op vakantie gaat, spreekt bijna iedereen het. En veel tv-programma’s en games zijn in het Engels. Zelf kijk ik vaak naar programma’s zonder ondertiteling over natuur en wetenschap op Discovery Channel.”


“Ik denk dat TTO voor iedereen is weggelegd”


Elke dag Engels praten

“Beginnen met tweetalig onderwijs is even wennen. Er wordt namelijk wel een beetje verwacht dat je meteen overschakelt op Engels. Tijdens het kennismakingskamp in Giethoorn mochten we alleen maar Engels praten. Als je toch Nederlands sprak, kreeg je een klusje. Het klinkt misschien eng, maar het kamp heeft mij in de eerste juist geholpen om te wennen. Daarna was er meteen een vertrouwde sfeer in de klas. Iedereen spreekt nu Engels en we helpen elkaar. Ook de docenten zijn heel behulpzaam en begeleiden je goed. In die zin denk ik dat TTO voor iedereen is weggelegd. Het enige wat je je moet afvragen is: vind ik het leuk om elke dag Engels te praten? En heb ik het ervoor over om daar soms extra werk voor te doen?”


“Ik leer in de praktijk door het licht en geluid op schoolfeesten te regelen”


Cursus ‘Licht en Geluid’

“Behalve tweetalig onderwijs heeft het Haarlemmermeer Lyceum nog meer extra’s te bieden. Dit jaar hebben we een uitwisselingsproject met Duitsland en je kunt extra vakken volgen, bijvoorbeeld op het gebied van kunst. Zelf ben ik bezig met licht en geluid. Ik heb een cursus gevolgd en ik leer in de praktijk door het licht en geluid op schoolfeesten en informatieavonden te regelen. Elk jaar mag je weer een nieuwe cursus uitkiezen. De cursus DJ staat nu bovenaan mijn wensenlijstje.”

Tip: blijf altijd jezelf

“In de eerste kwam ik hier alleen, zonder vrienden van de basisschool. In het begin heb ik rustig aan gedaan en me voorgesteld aan klasgenoten. Je komt er dan al snel achter wie jouw interesses en hobby’s delen en vriendschap is dan niet ver weg. Zelfs als je niet goed op een ander af durft te stappen, komt het wel goed. De kans is groot dat er vanzelf wel iemand naar jou toe komt. Het is vooral belangrijk om jezelf te blijven en dat je jezelf niet verandert voor een ander. Zelf heb ik inmiddels veel vrienden op school.”

Voorsprong met TTO

“Welke kant ik later op ga qua baan, weet ik eigenlijk nog niet. Wel weet ik dat het heel handig is dat ik goed ben in Engels. In de praktijk heb je het bijna altijd nodig. Of je nu gaat werken in een financieel bedrijf, bij het ministerie of defensie. Waarschijnlijk ben je superaantrekkelijk voor zo’n bedrijf en heb je echt een voorsprong op iemand die geen TTO heeft gedaan!”

< Terug naar het overzicht