‘Als je iets niet begrijpt, steek je gewoon je vinger op’

Wouter

Wouter Hermans (HAVO/VWO 1) ging dit schooljaar van de basisschool naar het tweetalig onderwijs op het Haarlemmermeer Lyceum. Hij moet toegeven dat de verschillen groot zijn. Maar uit ervaring weet Wouter dat een nieuwe school al snel een vertrouwde plek wordt.

Wouter: “Een van de grootste verschillen met de basisschool is de pauze. Je hoeft hier niet meer verplicht aan je eigen tafeltje in de klas te eten. Je mag gewoon je gang gaan en zitten waar je wilt. Meestal ga ik met een groepje vrienden naar de aula. Eerst gaan we eten en daarna doen we spelletjes op onze telefoon. We gaan ook wel eens in de aula huiswerk maken. Dat is nu een stuk meer dan op de basisschool. Vroeger had ik ongeveer één toets per week. Maar hier moet je vrijwel elke dag leren en opdrachten maken. Aan de ene kant vind ik dat jammer, want daardoor houd je minder vrije tijd over. Maar aan de andere kant denk ik: het hoort er gewoon bij.”

‘Gelukkig heb ik nog steeds genoeg tijd voor mijn hobby's’

Huiswerk maken

“Ik probeer mijn huiswerk meteen te maken. Als je het gaat uitstellen loop je ’s avonds te stressen om iets af te krijgen, terwijl ik dan liever ga uitrusten. Het liefst doe ik mijn huiswerk op school, samen met een paar vrienden. Dat vind ik handig, want als je samenwerkt kun je elkaar helpen als iemand iets niet snapt.”

“Gelukkig heb ik nog steeds genoeg tijd voor mijn hobby’s. Ik zit op voetbal en ik mix muziek. Na vier dj-cursussen kan ik het aardig en is het nu een kwestie van oefenen. Tekenen vind ik ook leuk om te doen. En ik doe graag trucs op de trampoline! We hebben er een in de achtertuin. Door trampolinespringen kan ik mijn hoofd even leegmaken.”

‘Ik voelde me heel klein tussen die tweede-, derde-, en vierdeklassers’

Les in het Engels

“Toen ik hier voor het eerst op school kwam, voelde ik me heel klein tussen die tweede-, derde- en vierdeklassers. Dat is nu al een heel stuk minder. Ik heb voor TTO gekozen, omdat ik denk dat je daarmee meer kunt bereiken in de toekomst. Engels sprak ik wel aardig, maar alsnog was het een grote verandering om elke les in het Engels te volgen. Bij biologie hoor je af en toe woorden die je in het Nederlands amper begrijpt. Soms vind ik dat moeilijk, maar toch snap ik het meestal wel. Dat komt omdat we een aardige docent hebben, die goed uitlegt. Als je iets niet begrijpt, steek je gewoon je vinger op. Niets is raar om te vragen. En als je het niet vraagt, kom je nooit te weten hoe het zit, denk ik dan maar.”

Kennismakingskamp

“Mijn tip voor leerlingen die naar de eerste gaan is: probeer je zo zelfverzekerd mogelijk te gedragen. Bij mij hielp het dat ik een klik had met mijn klas. Daarbij maakte ik al snel nieuwe vrienden. Aan het begin van het jaar zijn we ook op kennismakingskamp geweest met vier klassen tegelijk. Het voordeel is dat je elkaar meteen goed leert kennen. Niet alleen de kinderen uit je eigen klas, maar ook die uit andere klassen. Daardoor heb ik ook buiten mijn eigen klas een paar goede vrienden gevonden.”